Priser på eiendom i Spania
Gran Canaria     Tenerife     Fuerteventura      Lanzarote      La Gomera      La Palma      El Hierro

Priser på leiligheter, feriehus og annen eiendom i Spania
Oversikt

Leilighet til leie

Astma allergi helse

Arguineguin

Gran Canaria

Kanariøyene

Fly og leiepriser

Bolig i Spania

Kontakt oss

Priser på leiligheter, feriehus og annen eiendom i Spania har steget kraftig gjennom mange år. Første halvår 2007 viser prisnedgang i de store byene, prisoppgang i landet som helhet, mange usolgte nybygg og redusert antall omsatte boliger. I 2006 steg prisen pr kvadratmeter med 9.1%. Dette har vært den den høyeste prisstigningen i Vest-Europa selv om veksten var ned fra 12.8% i 2005, 17.2% i 2004, 17.3% i 2003 og 18.1% i 2002. Gjennomsnittlig pris pr kvadratmeter i storbyene er ca 40% over prisen utenfor.


Investering i leilighet eller feriehus i Spania gir livskvaliteter vi kun har i korte sommeruker hjemme.
Gjennomsnittlig kvadartmeterpris for Spania i 2007 er offisielt 1991 Euro. Omfattende skattemotivert svart betaling gjør at de reelle prisene er høyere. Pristoppen ble trolig nådd høsten 2006 og det er nå kjøpers marked. Den Spanske sentralbanken har lenge forventet en utflating. Frykt for en kollaps i spanske eiendomspriser har påvirket europeiske børser negativt i 2007.

Høyeste prisnivå finner en i Barcelona. Deretter følger Madrid og San Sebastian. Eiendomsprisene har mer enn doblet seg siden 1999. Prisene er mer enn 7 ganger høyere enn for 19 år siden. Både nasjonalbanken i Spania og det internajonale pengefondet har vært bekymret fordi den underliggende veksten i spansk økonomi ikke kan forsvare stigningen i prisen på eiendom. Det antas at eiendomsinvesteringer i økende grad vil avløses av bl.a. investeringer i aksjer. Det er også mange nye boliger under bygging og prosjektering.

Husholdningenes gjennomsnittlige gjeld i Spania økte i 2004 med 19.9% pga. stigningen i boligprisene. Gjelden representerer ca 100% av husholdingenes brutto årsinntekt. I 1995 var det tilsvarende tallet 46%. I EU generelt ligger tallet på 86.8%, mens gjeldstyngede USA har hatt hele 133.9%. Ut fra disse tallene antyder sentralbanken at boligmarkedet kan være overvurdert med 30%. Investering i leiligheter, feriehus, og eiendom generelt i Spania innebærer således en ikke ubetydelig risiko på kort sikt.

På den annen side er utlendinger en viktig kjøpergruppe på kystnære feriesteder som Kanariøyene, Costa del Sol, Costa Blanca og Costa Brava. Denne gruppen har god økonomi og påstås av mange å kunne presse prisnivået ytterligere opp på populære steder som Marbella, Fuengirola, Albir, Altea, Alfaz del Pi, Alicate, Torrevieja, Almeria, Malaga og Kanariøyene. Beliggenhet i forhold til sjø, nærhet til flyplass og klima er viktige faktorer ved investering i feriebolig. Små leiligheter ser ut til holde seg godt i pris, mens boliger priset over NOK 2 millioner er meget vanskelige å selge.

I hele Spania er antall solgte boliger 10.1% lavere enn første halvår 2007 enn tilsvarende i 2006. Feriestedene langs Middelhavet har høyest reduksjon. I mars 2008 sank antall solgte boliger med 39% i forhold til året før. Salget av nye boliger faller mer enn bruke boliger. Valencia med bl.a. Costa Blanca har trolig størst problemer. Etter første halvår 2007 er kun 44% av alle nye boliger ferdigstilt de siste 18 månedene. Den første av store utbyggeren har søkt kredittorbeskyttelse pga. manglende likviditet. The Economist skriver at en kollaps i det spanske boligmarkedet er vesentlig mer sannsynlig enn i det amerikanske.

Euribor styrer rentenivået i Spania. Denne renten har steget 24 måneder på rad. Renten er på sitt høyeste nivå på 7 år. Nivået er mer enn dobblet siden 2004. Finansiering i Euro er relativt vanlig for norske kjøpere. I juni 2008 var ble Euribor renten på 5%.

Syntax a.s, Verdens Ende, 3616 Kongsberg, Norge. Foretak: NO 947 364 111 MVA
Tlf 22 68 28 62 også helg og kveldstid. E-post: m@lande.co.

Mer om helse og våre innemiljømålinger
FERIELEILIGHET
ARGUINEGUIN
LEDIG

22 68 28 62