Kjøp av boliger, leiligheter, og eiendom i Spania og på Kanariøyene
Gran Canaria     Tenerife     Fuerteventura      Lanzarote      La Gomera      La Palma      El Hierro

Kjøp av boliger i Spania og på Kanariøyene
Oversikt

Leilighet til leie

Astma allergi helse

Arguineguin

Gran Canaria

Kanariøyene

Fly og leiepriser

Bolig i Spania

Kontakt oss

Stadig flere velger kjøp av bolig i Spania som alternativ til hytte i Norge. Mange kjøper også leilighet eller annen eiendom for å flytte til sol, varme og bedre helse. Lavprisfly og lave levekostander gjør Spania attraktivt selv om prisene på boliger steg mye i mange år. Fram til høsten 2006 var investeringer i eiendom i Spania gullkantet, men Verdens Pengefond (IMF) advarte allerede høsten 2004 om fare for kraftig prisfall. Nå snakker alle om boligboblen som sprakk.


Strandrestauranter i Patalavaca nær Arguineguin på Kanariøyene. Bolig i Spania gir livskvaliteter vi kun har i korte sommeruker hjemme.
Den underliggende økonomiske veksten i Spania kan ikke forsvare de nåværende boligprisene. Spørsmålet er om markedet for ferieleiligheter styres av spansk etterspørsel eller av rikere nord-europeere som kan betale dagens priser på hus, leiligheter og annen eiendom. En utbredt holdning er at investering i eiendommer på Kanariøyene generelt eller på fastlandet nær sjøen er tryggest. Disse markedene domineres av utlendinger.

Siden høsten 2006 har prisene sunket vesentlig på fastlandet. Kanariøyene har hatt Spanias laveste kvadratmeterpris og fallet er mindre dramatisk. I første kvartal 2012 angir Tinsa kvadratmeterprisen til 1291 Euro, ned 6% fra året før. Den prosentmessige utviklingen er trolig riktig, mens kvadratmeterprisen er for lav fordi skattemessige forhold gjør at svart delbetaling er vanlig. Prisvariasjonen mellom spanske innlandsleiligheter og sjønære ferieleiligheter er stor.

Markedet er preget av at mellomstore boliger ligger ute til urealistiske priser i årevis uten å bli solgt. For mindre ferieboliger priset rundt en mill kr, fungerer markedet tilnærmet normalt. Hvis en raskt må selge en bolig kjøpt til 3-4 mill i 2006, kan en forvente å få 50-60% av prisen tilbake. Dette gjelder Spania generelt. Bankene i Spania sitter på mye eiendom som må realiseres i nær framtid.

På Kanariøyene er det sommer, sol og badeferiemuligheter året rundt. Spania er for kaldt om vinteren og for varmt om sommeren. Det er også stor enighet om at Kanariøyene er det beste stedet å bo ved helseplager. De klimatisk mest attraktive områdene på Kanariøyene er svært utbygd. Begrenset tilgang til vann og arealer for nybygging, antas å presse prisene videre oppover på lengre sikt.

Spania og Kanariøyene er en del av EU. Kjøp av bolig er nå relativt trygt hvis du går fram på riktig måte. Uansett om du velger nye prosjekter eller kjøp av eksisterende boliger, så bør du bruke en egen spansk advokat. Norske ambassader og konsulater kan vanligvis gi informasjon om seriøse advokater med forsikringer og ønsket språkkunnskap. Ikke la selger eller utbygger velge advokat. Norske Eiendomsmeglere i Spania kan være til god tilleggshjelp.

En advokat hjelper deg gjennom jungelen med begreper som "Plan partial", "Ayuntamiento", "Jefatura de Costas", "Ley de Costas", "Declaration de Obra Nuevo", "Nota simple", "Escritura publica", "Registro de la Propiedad", "Referencia Castral", "Communidad de Propietarios", "Plus Valia", "Escritura de Compraventa", "Notario", etc. Enkle oppdrag koster kanskje 1% av eiendommens verdi. Skatt og kjøpsomkostninger er høye. Regn med 10% påslag på prisen.

Finansiering av leiligheter i Spania er mulig lokalt. Usikkerheten rundt boligprisene gjør at bankene vanligvis ikke vil finansiere mer enn 60% av boligverdien. Og denne verdien er ut fra spansk takst som ofte ligger betydelig under markedsprisen. Mange har tapt penger ved å innbetale det normale depositumet på 10% ved inngåelse av en kjøpsavtale for så å oppdage at forsikringene om finansiering ikke holdt.

Etter at du har kjøpt bolig, er det lokale selskaper som kan ordne alt det praktiske ved å eie, vedlikeholde og kanskje leie ut stedet. Alt er greit tilrettelagt for en problemfri hverdag. Faste utgifter trekkes direkte fra din spanske bankkonto. Du må betale noe skatt, men beløpene er ikke skremmende. Entreprenører, murere, rørleggere, elektriker og andre håndverkere til oppussing o.l. er rimelige, men kvalitet og ferdigtidspunkt bør følges opp nøye. Utleieprisene i Spania er de laveste i Europa i forhold til kjøpsprisene.

Ved kjøp av eiendom i utlandet bør du sette av mye tid til å vurdere forskjellige områder. Bruk en eller flere ferier med leiebil. Prøvebo områder du synes virker attraktive. Tenk over hva du kan bruke fritiden til ved lengre opphold. Ikke kjøp eiendom uten å ha opplevd stedet både på dagtid og på sen kveldstid.

Hvis du har helseproblemer, kan du leie vår miljøbolig på Kanariøyene noe uker. Blir du, som mange andre, friskere og mer opplagt, kan vi hjelpe deg å finne en sunn bolig uten belastninger fra uheldige bygningsmaterialer, avgassing, fuktskader, muggsopp, høyspentkabler, støy og lignende. Slike innemiljøfarer kan vi også hjelpe deg med i Norge hvis du er uopplagt hjemme, men frisk borte. Vi tilbyr dette kun på Østlandet.

Syntax a.s, Verdens Ende, 3616 Kongsberg, Norge. Foretak: NO 947 364 111 MVA
Tlf 22 68 28 62 også helg og kveldstid. E-post: m@lande.co.

Mer om helse og våre innemiljømålinger
FERIELEILIGHET
ARGUINEGUIN
LEDIG

22 68 28 62